Friday, 18 June 2010

Puding Jagung

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Semalam ada perjumpa orang-orang lama. Sudah lama rasanya kami tidak berkumpul dalam bilangan yang lengkap. Ketika dijemput, saya diberitahu syarat kehadiran adalah membawa kuih maka saya bercadang membuat puding jagung.

Oleh kerana ada permintaan supaya saya memasukkan resepi ini dalam blog maka saya masukkan pagi ini. Saya mengubah suai sukatan kepada yang lebih mudah kerana tidak semua orang mempunyai penimbang di rumah.


Gambar hiasan


Sumber asal: Mesra.net 

Puding Jagung

Bahan-bahan
  1. 1 liter susu segar
  2. 1 cawan  gula
  3. 130 gm tepung kastard (kalau jenama Dreem, sama dengan 1 peket)
  4. 1 1/2 tin tepung jagung (kalau suka, 2 tin pun tak mengapa)


Cara-cara
  1. 3/4 daripada susu segar dididihkan bersama gula di dalam periuk dan ketepikan.
  2. Bancuh tepung kastard dengan baki susu tadi.
  3. Campurkan semua bahan.
  4. Masak dengan api yang sederhana selama 20 minit.
  5. Adunan ini perlu digaul sepanjang masa untuk mengelakkan berketul.
  6. Setelah masak, tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan.

Sebenarnya banyak cara memasak puding jagung. Insya Allah selepas peperiksaan saya ingin mencuba memasak puding jagung campur agar-agar.


p/s: Kuih yang mudah tetapi perlu rajin sedikit kerana tidak boleh ditinggal masak sendiri. Terima kasih kepada penganjur kerana sudi jemput dan masak. Selepas ini, masak dan jemputlah lagi.

2 comments:

nasiayam said...

resepi da kuar..agak2 bile puding tuh akn smpai ke hurriyyah?nge~~

Cik Hijau said...

Akan tiba pada masa yang dijanjikan.