Bahan Kuah
- Bawang merah
- Bawang putih (tidak perlu terlalu banyak)
- Udang kering
- Lengkuas (jika tiada ganti dengan halia)
- Cili kering
- Serai
- Keledek
- Asam keping
- Daging
- Udang
- Air tulang (kalau ada lagi sedap)
- Tomato
- Sawi
- Minyak
- Garam
- Gula Merah (gula biasa jika tiada)
Bahan Hiasan
- Tauhu (digoreng dan dihiris)
- Telur (direbus)
- Bawang goreng
- Cili padi
- Daun sup
- Limau kasturi
- *apa-apa yang dirasakan sesuai
Cara-cara
- Kisar (blend) bawang merah, bawang putih, udang kering dan serai dan tumis.
- Kisar cili kering dan campurkan dengan bahan-bahan di atas dan tumis.
- Masukkan daging ke dalam bahan tumis sehingga separuh masak.
- Keledek dibersihkan, dipotong dadu, direbus dan dilenyekkan.
- Masukkan air tulang ke dalam bahan tumis.
- Lengkuas dibelah dan dititik kemudian masukkan ke dalam kuah.
- Masukkan udang dan keledek lenyek serta kacau hingga sebati.
- Masukkan asam keping.
- Setelah mendidih masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan tomato dan sawi.
p/s: Maaf resepi yang kucar-kacir. Saya banyak agak-agak ketika memasak.
2 comments:
salam alaik... hurm... tertarik dengan menu ni... sekadar bertanye... daging masak skali ngn udang... maksudnye , darat dan laut....bukan x elok tuk kulit ke?
*sekadar melintas dan bertanya....
Tak pasti soal tu cuma pernah dengar Rasulullah tak bagi campurkan antara laut dan darat. Wallahualam.
Post a Comment