Friday 20 March 2009

Mee Rebus

Alhamdulillah percubaan saya untuk membuat mee rebus berjaya (tapi tak lawan mee rebus umi) dengan berbekalkan sms daripada umi dan diubah suai sikit mengikut laman web resepi kegemaran saya. Memandangkan adik-adik usrah saya sungguh suka memasak (memasak atau makan?) maka saya berminat nak kongsi resepi dengan pembaca.


Gambar hiasan

Bahan Kuah
  1. Bawang merah
  2. Bawang putih (tidak perlu terlalu banyak)
  3. Udang kering
  4. Lengkuas (jika tiada ganti dengan halia)
  5. Cili kering
  6. Serai
  7. Keledek
  8. Asam keping
  9. Daging
  10. Udang
  11. Air tulang (kalau ada lagi sedap)
  12. Tomato
  13. Sawi
  14. Minyak
  15. Garam
  16. Gula Merah (gula biasa jika tiada)

Bahan Hiasan
  1. Tauhu (digoreng dan dihiris)
  2. Telur (direbus)
  3. Bawang goreng
  4. Cili padi
  5. Daun sup
  6. Limau kasturi
  7. *apa-apa yang dirasakan sesuai

Cara-cara
  1. Kisar (blend) bawang merah, bawang putih, udang kering dan serai dan tumis.
  2. Kisar cili kering dan campurkan dengan bahan-bahan di atas dan tumis.
  3. Masukkan daging ke dalam bahan tumis sehingga separuh masak.
  4. Keledek dibersihkan, dipotong dadu, direbus dan dilenyekkan.
  5. Masukkan air tulang ke dalam bahan tumis.
  6. Lengkuas dibelah dan dititik kemudian masukkan ke dalam kuah.
  7. Masukkan udang dan keledek lenyek serta kacau hingga sebati.
  8. Masukkan asam keping.
  9. Setelah mendidih masukkan garam dan gula secukup rasa.
  10. Akhir sekali masukkan tomato dan sawi.


p/s: Maaf resepi yang kucar-kacir. Saya banyak agak-agak ketika memasak.

2 comments:

Anonymous said...

salam alaik... hurm... tertarik dengan menu ni... sekadar bertanye... daging masak skali ngn udang... maksudnye , darat dan laut....bukan x elok tuk kulit ke?

*sekadar melintas dan bertanya....

Cik Hijau said...

Tak pasti soal tu cuma pernah dengar Rasulullah tak bagi campurkan antara laut dan darat. Wallahualam.