Monday, 5 December 2011

Pilihanraya


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Mansurah kini hangat dengan bahang pilihanraya bagi yang prihatin akan jatuh bangun sebuah persatuan yang menaungi semua, PERUBATAN. Perebutan kerusi PENGERUSI lebih hangat daripada apabila berlaku pertembungan antara Muhammad Abu Ubaidah Mustafa Kamal dan Mohamad Iskandar Sa’uadi.
Ada sahabat-sahabat yang meminta saya menulis artikel mengulas isu pilihanraya. Bukan berkempen untuk Ubai (memandangkan di FB jelas saya menyokong Ubai) tetapi untuk mengulas perkembangan politik Mansurah.

CALON?
Apabila melihat senarai calon-calon bertanding, saya sedar isu sokongan bukan isu mengundi semata-semata tetapi saya bertanggungjawab atas sokongan saya. Kitalah yang mencorakan paras rupa dan lenggok perjalanan PERUBATAN.

Dalam rukun baiah, telah diletakkan bahawa taat dan tsiqah kepada pimpinan adalah suatu tuntutan. Siapa pun bakal menang, itulah pemimpin saya tambahan jika pemimpin itu jelas saya memilih beliau maka bertambah kuatlah tuntutan taat dan tsiqah.


MAHASISWA?
Kita adalah mahasiswa. Menjadi suatu harapan saya supaya satu suasana matang dapat kita wujudkan di kalangan mahasiswa. Borak kita bukan borak korea. Borak kita bukan borak gossip. 

Tetapi borak kita tanda kita prihatin suasana sekeliling. Borak kita tanda kita cakna politik kemasyarakatan. Borak kita tanda kita prihatin tuntutan agama dalam erti kata yang sebenar-benarnya. Bukan pening apabila berbicara isu ekonomi dan masalah sosial. Mahasiswa must learn to hear and think about complicated things.
Maka, keputusan kita bukan mestilah dibuat atas dasar pertimbangan bukan sentimen dan persepsi semata-mata. Sejak dahulu, sekiranya orang bertanya mengenai pilihan saya (bukan isu pilihanraya sahaja), saya akan jawab, nilailah atas neraca ilmu terlebih dahulu kemudian pilihlah berdasarkan kefahaman. Andai akhirnya pilihan anda tidak sama dengan saya tetapi biarlah perbezaan yang berhujah.


TURUN MENGUNDI?
Membaca politik Mansurah, GELOMBANG MERAH seolah-olah atau sememangnya mara di alam maya. Mungkin faktor Ubai dikatakan orang lama PCM menyebab mereka yang terus-menerus mahukan perubahan mengganggap Iskandar sebagai pilihan. Tetapi…

Sekiranya pihak GELOMBANG MERAH gagal menarik penyokong mereka untuk pakat turun mengundi, saya yakin tidak mustahil Ubai mampu menang kerana beliau mempunyai kekuatan tersendiri. Apakah kekuatan itu? Anda boleh menilai sendiri. Seperti saya katakan tadi, saya bukan mahu berkempen calon pilihan saya.

CUKUPKAH SETAKAT MENGUNDI?
Perubahan tidak akan selesai dengan hanya menaikan seorang mahupun sebaris pemimpin. TAK AKAN! Tetapi ahli-ahli, kita sebagai mahasiswalah yang perlu malah WAJIB mendokong pemimpin kita. Apa pun agenda yang mereka bawa, percayalah ia untuk perubahan dan peningkatan kualiti.

Kami AJKT segan untuk mengaku diri pemimpin kerana hakikatnya kita hanyalah hamba. Tetapi membawa suatu tugas yang mungkin nampak ringan dilihat tetapi sebenarnya sangat berat dipikul, itulah AMANAH.

Pengalaman saya memegang UPI, saya teramat sedar tanpa AJK-AJK dan tulang belakang, saya takkan mampu membawa agenda UPI. Faktor sokongan dan dokongan ahli-ahli merupakan elemen wajib dan penting dalam menjayakan suatu agenda.


KESIMPULAN
Isu pilihanraya bukan sekadar isu bulan pilihanraya tetapi isu sepanjang sesi. Tanggungjawab ahli bukan terhenti sekadar turun mengundi tetapi terus taat dan menyumbang tenaga membawa dan menjayakan agenda pemimpin anda.

Kegagalan persatuan bukan kegagalan pemimpin semata-mata tetapi turut dipengaruhi kegagalan ahli-ahli kerana merakalah yang sama-sama mencorakkan lenggok perjalan sebuah persatuan.

Pilihan di tangan anda. Prihatin atau tidak.No comments: