Sunday, 20 November 2011

Time Management Crisis

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Serius saya menghadapi krisis pengurusan masa. Mungkin kerana tahuna 5 dimulakan dengan round neurologi yang penuh mehnah dan cabaran (ada duri dalam daging bak kata orang). Saya menghadapi perasaan lemah semangat.


Namun hidup perlu diteruskan. Saya sedayanya cuba menyusun hidup dan gerak kerja sehingga suatu hari saya melihat satu video (untuk diluluskan oleh encik pengerusi).

Allah, saya cukup tersentuh pada minit kedua. Allah tidak akan menguji hambaNya di luar kemampuan hambanNya. Saidina Ali menangis kerana tidak diberikan ujian tetapi saya hampir menangis kerana menghadapi ujian. Pejuang itu muncul di tempat kerja dengan wajah ceria tetapi saya murung ke kelas.

Ia bukan soal masa atau tidak mampu tetapi soal kehendak dan pengorbanan. Ya KEHENDAK dan PENGORBANAN!pengorbanan bukan pada raya Adha sahaja


Apa yang perlu dikorbankan? Jom pilih. 


Seperti yang saya pernah sebutkan dalam artikel sebelum ini. Antara 3 pilihan (akademik, persatuan, hiburan) maka kita perlu korbankan perkara yang paling tidak popular untuk dikorbankan iaitu berhibur. Andai kemahuan kita untuk cintakan jalan dakwah dan Islam, segala daya dan usaha kita perlulah diarahkan ke sana bukan berdalih dan beralasan padahal sebenarnya kita masih sayangkan isi dunia.


Hendak seribu daya, tak mahu seribu dalih


Penat?


Berehat hanya di syurga.

Saya perlu menambahkan kefahaman saya kerana seseorang yang faham PASTI maklum bahawa terlalu banyak tuntutan yang perlu ditunaikan. Selesai satu kerja akan menyusul kerja yang lain. Andai kata pemimpin-pemimpin Islam memilih mati syahid, adakah kita memilih kemungkinan mati ketika berehat?
Pengurusan Masa

“Hikmah adalah sesuatu yang hilang dari setiap orang mukmin. Di mana saja dia menemukannya, dialah berhak ke atasnya.”
Siapalah saya untuk bercerita mengenai pengurusan masa. Tetapi tarbiyah kehidupan yang Allah berikan kepada saya walaupun ada masa KERAS, itulah yang saya jadikan hikmah dan ingatan. Saya kongsikan bersama pembaca nasihat-nasihat daripada insan sekeliling saya.
Kita dan masa perlu sebati


"Macam mana busy pun, kita tetap perlu ingat apa prioriti kita kat sini!" Saya mengangguk-agukan kepala mendengar nasihat kak Diah.
"Sekiranya kita telah korbankan masa belajar sebanyak 2 jam untuk bermesyuarat maka kita perlu menggantikan semula 2 jam tadi dengan mengurangkan mana-mana aktiviti rehat dan berhibur" kata-kata mutiara daripada Syamilah Mohamad.

"Seorang sahabat ana memegang 3 jawatan serentak namun dia tetap berdisiplin bangun seawal 5 pagi setiap hari untuk belajar." Perkongsian daripada seorang ketua yang disegani.

"Kata orang, jika sesuatu kerja hendak disiapkan, berikan kerja itu kepada orang yang sibuk. Eh, betulkah? Memang benar. Justeru orang yang sibuk sahaja akan menguruskan masa mereka dengan baik. Orang sibuk sahaja dapat memberi keutamaan kepada kerja-kerja yang banyak – mana yang utama, mana yang penting." petikan daripada artikel penulis yang saya segani.

Benar, semakin sibuk semakin kita menghargai masa. Semakin sibuk semakin kita mahir menyusun aturan hidup kita. Semakin sibuk semakin kita kenali apakah keutamaan kita.


Thinking of bee
Hidup ini Pilihan


“Saya mengantuk.” Adu seorang junior. Apa yang saya jawab, “You have 2 choices, either sleep early so you can wake up early to study OR drink coffee and continue your study.”

Dalam kamus  kehidupan, kita sentiasa membuat pilihan. 
Di mana ada kemahuan di situ ada jalan

Maka memilih mana yang terbaik untuk hidup kita. Setiap ujian yang kita hadapi (termasuk rasa tak cukup masa) sebenarnya telah Allah sediakan cara dan jalan untuk kita tempuhinya. Semua ini terpulang kepada cara kita memandang dan memahami kehidupan, positif atau negatif?

Saya tinggalkan satu persoalan. Apakah neraca dan panduan pilihan kita?


Bila berlampu, boleh jawab. huhuAkhirnya...
Yosh! Saya mahu lebih bersemangat dan ceria. Biarlah saya penat seharian asalkan saya tidak lalai menggunakan masa saya. Sekiranya saya mengeluh, tolong jentik saya.
p/s: To my sisters, our first HIM will be at 6.30 am. See you tomorrow , insya Allah.