Wednesday, 22 December 2010

Syukur padaMU - Yeay Internet Kembali

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Pagi tadi bangun dengan rasa berat di kepala. Kuliah ophtalmology yang hanya 3 jam terasa panjang untuk ditempuhi. Sungguh saya masih dalam proses menerima kehidupan baru saya. Terasa diri ini semakin tua apabila merasakan stamina badan yang menurun. Kesukaran yang saya hadapi masih sedikit sebenarnya sekiranya dibandingkan dengan nilai perit perjuangan sebenar.

"Apabila bala bencana telah bersangatan menimpamu:
Fikirkan segera Surah Alam Nasyrah;
'Usrun terjepit di antara dua Yusran,
Kalau itu telah engkau fikirkan, niscaya engkau akan gembira."
-Ahmad Rasyid Sultan Mansur-

Saya teringat pesanan Nada untuk menyemak surah Al-Insyirah sebelum usrah AJKT Akhawat. Sungguh, benar bahawa setiap kesusahan disusuli kemudahan. Hari ini Allah detikan hati 2 orang sahabat saya untuk  mengantar sms kata-kata semangat. Saya tersenyum dan bersyukur kerana kalian memberikan saya semangat di kala hati ini terasa berat.

"Salam akhirnya ada tenet, alhamdulillah"

Sms daripada sahabat serumah saya ketika kaki ini lenguh bersila dalam mesyuarat. Alhamdulillah, Allah terus membantu saya. Akhirnya masalah internet rumah kami selesai. Semenjak saya ditaklifkan sebagai Penolong Ketua UPI PCM, internet yang sepatutnya menjadi pemudah kerja menghadapi masalah. Setelah 2 minggu barulah anak baba membaiki talian internet kami, arab-arab (sambil menggeleng kepala).

Ini baru sekelumit bantuan Allah dalam hidup saya. Sebenarnya jika kita menghitung nikmat kurnianNya, tak terhitung sebenarnya. Tetapi adakah kita hamba yang bersyukur?

“ Dan sedikit sahaja hambaku yang bersyukur “ ( Surah Saba' ayat 13 )

Sekadar coretan ringkas untuk meraikan kepulang internet hari ini. Insya Allah selepas ini saya akan mengupdate blog ini.

p/s: saya masih menerima sekiranya ada yang sudi menyumbang tenaga dan idea untuk UPI.

1 comment:

N.A.A said...

moga dimudahkan segala urusan.moga perubahan yg dilalui,perubahan yg membawa kebaikan pada diri.

-N.A.A-