Sunday, 21 February 2010

Update - Imtiyaz

Dengan Nama Allah Yang Pengasih Lagi Maha Penyayang

Pemergian lagi seorang lagi ahli Imtiyaz membuatkan rumah ini mempunyai baki sebuah bilik. Ramai yang bertanya kepada saya tiada penggantikah. Bukan atas niat terlalu memilih ahli rumah bahkan hakikatnya kami sendiri bermula tanpa mengenali antara satu sama lain (pernah cerita dalam entry sebelum ini).

Bukan tiada, tetapi alasan yang diberi pada pendapat saya tidak dapat diterima. Mungkin kelihatan keras tapi itulah pendirian saya mungkin juga ahli rumah yang lain. Asasnya ukhwah di dalam rumah bukanlah sesuatu yang mudah. Bukanlah kami malaikat-malaikat yang tidak dilanda masalah dan kekurangan.

Kalau pembaca perasan, saya suka menulis bahawa masalah adalah cabaran yang perlu diatasi dengan bijaksana.  Maka jika anda lari dari masalah percayalah anda akan terus diselubungi masalah tersebut. Tidak mustahil hari ini anda berpindah ke rumah kami tanpa berusaha sehabis mungkin mengatasi masalah yang ada maka anda juga akan menghadapi masalah yang sama apabila bersama kami.

Bercakap soal kekurangan ahli beit kerana berkahwin, saya teringat perbualan saya dengan Izyan. Kata beliau kadang kita meletak mentaliti setelah berkahwin perlu taat kepada suami tetapi kita sering lupa ketaatan kepada ibu bapa kita. Jika setelah berkahwin ada itu dan ini yang tidak boleh atas alasan yang munasabah, adakah itu dan ini itu tidak perlu dipatuhi ketika ketaatan kita masih sepenuhnya kepada ibu bapa? (Ulasan kemudian insya Allah jika perlu)
Sekadar ini sahaja perkongsian ringkas saya kali ini. Maaf kepada pembaca kerana sehingga kini saya  masih berhutang artikel yang lebih bermakna bersama anda.


No comments: