Alhamdulillah hari ini selesai sesi peperiksaan praktikal bagi tahun 3. Maka demi menghilangkan tension saya kerana rasa teruk menjawab praktikal pathology, hendak masak tak sempat (bersedia untuk peperiksaan seterusnya) jadi kongsi resepi memadai.
Bahan Kuah (6-10 orang)
2kg ikan kembung
1kg bawang besar
1/2 mangkuk cili giling*
Daun kesum
Bunga kantan
Belacan
Garam
Asam keping
*ikut kepedasan cili dan citarasa
Bahan hiasan
Timun
Bawang besar
Cili basah atau cili padi
Limau nipis
Telur rebus
Cara-cara
- Ikan kembung direbus dengan asam keping kemudian asingkan isi dan tulang ikan. Air rebusan jangan dibuang.
- Isi ikan dan tulang ikan dikisar berasingan. Tulang ikan sekadar mengambil air tulang tersebut.
- Mula-mula bawang besar yang dikisar dan cili giling direbus sehingga agak-agak kering dan masak, kemudian masukkan isi dan air tulang ikan tadi ke dalam periuk yang sama. Tambah air jika terlalu pekat.
- Masukkan belacan serta asam keping dan biarkan mendidih.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Setelah kuah hampir siap, masukkan daun kesum dan bunga kantan yang dibelah.
- Rebus laksa dan tapis untuk dihidang bersama bahan hiasan.
Bid'ah memasak laksa di Mesir yang saya jumpa ialah:
- Lobak yang dihiris halus termasuk dalam bahan ulam
- Selain garam , gula turut ditambah
p/s: kepada kawan-kawan selepas peperiksaan boleh jemput saya makan laksa pula.
3 comments:
Hey girl,
Sorry for this RANDOM comment but I noticed that you are a follower of Delightful Dots and wanted to let you know about another site you might like as well! They are similar in style to DD! Check them out and see what you think!
♥
www.scrappinblogs.blogspot.com
Assalamulaikum wbt.
Terkenang daku pada laksamu. Tapi..dah lupa how does it tastes.
So..
I'm suggesting you to masak laksa lagi. Isnt that make sense?
kuang3.
mencari isteri pandai masak
lalaala~
Post a Comment