Thursday, 23 April 2009

Laksa

Alhamdulillah hari ini selesai sesi peperiksaan praktikal bagi tahun 3. Maka demi menghilangkan tension saya kerana rasa teruk menjawab praktikal pathology, hendak masak tak sempat (bersedia untuk peperiksaan seterusnya) jadi kongsi resepi memadai.



Gambar Hiasan

Bahan Kuah (6-10 orang)
2kg ikan kembung

1kg bawang besar

1/2 mangkuk cili giling*

Daun kesum

Bunga kantan

Belacan

Garam

Asam keping


*ikut kepedasan cili dan citarasa


Bahan hiasan
Timun

Bawang
besar
Cili basah
atau cili padi
Limau nipis

Telur rebus



Cara-cara
  1. Ikan kembung direbus dengan asam keping kemudian asingkan isi dan tulang ikan. Air rebusan jangan dibuang.
  2. Isi ikan dan tulang ikan dikisar berasingan. Tulang ikan sekadar mengambil air tulang tersebut.
  3. Mula-mula bawang besar yang dikisar dan cili giling direbus sehingga agak-agak kering dan masak, kemudian masukkan isi dan air tulang ikan tadi ke dalam periuk yang sama. Tambah air jika terlalu pekat.
  4. Masukkan belacan serta asam keping dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan garam secukup rasa.
  6. Setelah kuah hampir siap, masukkan daun kesum dan bunga kantan yang dibelah.
  7. Rebus laksa dan tapis untuk dihidang bersama bahan hiasan.

Bid'ah memasak laksa di Mesir yang saya jumpa ialah:
  1. Lobak yang dihiris halus termasuk dalam bahan ulam
  2. Selain garam , gula turut ditambah

p/s: kepada kawan-kawan selepas peperiksaan boleh jemput saya makan laksa pula.

3 comments:

Anonymous said...

Hey girl,
Sorry for this RANDOM comment but I noticed that you are a follower of Delightful Dots and wanted to let you know about another site you might like as well! They are similar in style to DD! Check them out and see what you think!

www.scrappinblogs.blogspot.com

ismisyakila said...

Assalamulaikum wbt.

Terkenang daku pada laksamu. Tapi..dah lupa how does it tastes.

So..

I'm suggesting you to masak laksa lagi. Isnt that make sense?

kuang3.

joegrimjow said...

mencari isteri pandai masak
lalaala~