Sunday, 31 October 2010

Syari' Samanoudy yang Kurang Selamat

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Kecoh sejak akhir-akhir ini syari' (jalan) samanoudy penuh dengan kes-kes gangguan. Kawasan yang telah saya diami sejak mula-mula tiba di bumi Mansurah ini sehinggala kini digembur-gemburkan sebagai kawasan yang agak tidak selamat. Kebanyakan kes bukan sahaja berlaku pada waktu malam tetapi pada waktu pagi.

Sebagai langkah berjaga-jaga, mungkin ada yang mencadangkan untuk mengetatkan peraturan penggunaan musyrif. Entah la, saya sendiri merasa ketat atau longgar berbalik kepada kesedaran kita untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

"Syari' Samanoudy sahaja yang bahaya, tidak bagi kami di kawasan lain"

Adakah kalian menanti bahaya bertandang ke kawasan kalian baru kalian mengambil langkah berjaga-jaga? Bukan saya mahu berlagak saya sentiasa mengikut peraturan musyrif namun selagi mampu (selagi musyrif sudi angkat panggilan saya) saya akan cuba untuk meminta tolong para ikhwah. Sukar bagi saya apabila menyentuh isu musyrif (untuk ke tusyen memang sukar bermusyrif). 

"Kami boleh timbang keselamatan kami. Kalau malam sangat baru kami panggil musyrif."

Adakah keselamatan itu boleh dijangka? Malang sungguh tidak berbau. Saya sendiri diganggu ketika baru sahaja berpamitan dengan seorang rakan di pagi hari. Jadi anda pastikah bila anda akan diuji. Bak kata Dr Arafa kes kecemasan tiada waktu!

Terasa malas untuk memasukkan dalil naqli ke dalam entry kali ini kerana nanti ada yang mendakwa terdapat khilaf dalam soal ini. Belum lagi bagi mereka yang sengaja keluar malam dengan alasan membeli barang atau menyambut hari lahir rakan. Saya yang terkena dengan kes yang ringan sudah merasa fobia untuk pulang ke rumah seorang diri tetapi saya pelik melihat rakan-rakan (yang terkena kes lebih berat) yang masih berani keluar malam malah ada yang keluar berseorangan.

Saya menyeru kepada rakan-rakan untuk menjaga diri. Mungkin ada yang merasakan apa yang berlaku masih ringan atau tiada apa-apa. Adakah kalian menunggu kes yang lebih berat barulah sedar keperluan berhati-hati? Letaklah prioriti aktiviti siang dan malam anda. Saya rasa ibu bapa kita di Malaysia jarang membenarkan anak perempuan mereka keluar malam.

Sebenarnya saya tidaklah mempunyai banyak masa untuk menulis panjang lebar. Hanya mencuri masa 10 minit daripada waktu rehat. Ayat pun agak tunggang tebalik.


Wallahualam.


p/s: ada komen-komen yang tak sempat saya response, maaf.

2 comments:

Abu Ubaidah said...

bleh pulak ade Dr Arafa Commed. hehe

Cik Hijau said...

Aplikasi2.