Saturday, 17 January 2009

Permulaan

Assalamualaikum.
Alhamdulillah berjaya juga saya membina satu blog walaupun masih belum sempat mencatat sebarang artikel memandang peperiksaan yang akan menjelang. Saya teramat berharap niat saya berblog ini tidak terbantut memandangkan saya tidak begitu berbakat dalam bidang penulisan. Setiap amalan bergantung pada niat. Maka saya mengajak semua sama-sama perbaharui niat kita tidak kira dalam apa jua amalan termasuk berblog. Seperti yang disebut dalam hadis yang begitu popular:

"Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn Al-Khattab r.a beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu habuannya ataupun kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwini, maka hijrahnya kepada perkara yang ditujunya."
Hadis ini diriwayatkan dua imam ilmu hadis: Abu Abdullah Muhammad ibn Ismail ibn Ibrahim ibn al-Mughirah ibn Barzirbah al-Bukhari dan Abu al-Husain Muslim ibn al-Hajjaj ibn Muslim al-Qusyairie al-Naisaburi dalam kitab mereka berdua

Doakan kami. Jangan lupa juga mendoakan Palestin yang hebat bergolak.

No comments: