Tuesday, 10 April 2012

Peluang, Halangan dan Kekuatan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang


Hari ini bahasa blog ini saya akan gunakan kata ganti diri 'saya' berbanding 'kita' kerana yang menulis lebih dekat daripada yang membaca.
space
space
space
Minda KAYA fokus kepada PELUANG bukan fokus kepada HALANGAN (Solusi 11)
space
Kata-kata yang saya kongsikan di wall FB saya merupakan suatu kata-kata yang cukup memberi makna di kala saya mencari kekuatan diri.
space
Sungguh, tiada pekerjaan tanpa halangan dan cabaran. Apatah lagi kerja-kerja dakwah untuk menyebarkan syiar Islam. Sunnatullah, hidup berjuang penuh mehnah dan cabaran. Namun, kadang saya sendiri terlalu fokus kepada halangan berbanding peluang.  
space
Sebagai manusia yang tak lepas daripada ujian sepatutnya saya sedar halangan itu sentiasa ada tetapi tidak bermakna peluang itu tidak wujud, Pasti wujud. Maka saya perlukan lebih positifkan pemikiran saya untuk fokus kepada peluang bukan kepada halangan.
space
space
Supaya minda kita berbunga apabila kita berfikiran positif
space
space
Adakah ini bermakna saya perlu lupakan halangan dan permasalahan?
space
Lari daripada menyelesaikan halangan dan permasalahan?
space
Oh tidak. Tetapi jangan terlalu fokus kepada halangan sehingga peluang diabaikan begitu sahaja. Ada masa peluang jika digunakan sebaik mungkin mampu membenamkan halangan yang timbul di awal jalan. Jangan tersekat! Fokus!
space
Itulah kesimpulan yang saya dapat apabila membaca artikel mengenai Minda Kaya vs Minda Miskin. Saya cuba tanamkan azam dalam diri saya bahawa tidak terlalu fokus kepada insan-insan atau perkara-perkara yang bermasalah kepada saya sebaliknya lebih fokus kepada peluang.
space
space
space
Ibrah daripada Sirah
space
Menurut pembacaan saya daripada fiqh sirah tulisan Muhammad Sa'id Ramadhan al-Buti, Tahun Perkabungan Rasulullah di kala isteri tercinta Saidatina Khadijah dan bapa saudaranya Abu Talib mangkat bukanlah kerana Rasulullah terlalu berdukacita dengan kemangkatan insan-insan tersayang tetapi kerana ketika itulah kemuncak penyeksaan terhadap orang-orang Islam.
space
Namun hikmah yang cuba dinukilkan penulis adalah kekuatan bukanlah berpunca daripada manusia tetapi hanyalah Allah semata-mata. Saat kemuncak Rasulullah dan orang Islam memerlukan pertolongan dan kekuatan di saat itulah insan-insan harapan dijemput Ilahi kerana bukan merekalah punca kekuatan tetapi Allah semata.
space
space
space
Kesimpulan
space
Mengharapkan kekuatan daripada manusia kita akan kecewa, serius itu apa yang saya sendiri rasakan. Saya merasa rebah apabila gagal mendapatkan sokongan daripada mereka yang saya harapkan apatah lagi apabila mereka sebaliknya yang menjadi insan-insan yang menguji saya.
space
Maka kembali kepada Allah. Dialah punca kekuatan dan peluang. Fokus kepada PELUANG yang disediakan bukan kepada halangan dan masalah semata-mata.
space
space
space
space
~Tarbiyah Allah itu indah walaupun pahit.~
space
space
p/s: lagu motivasi zaman sekolah rendah dulu ^_^

No comments: